Par sparar pengar

Spartips - Spara pengar

Att spara pengar kan vara lättare sagt än gjort och framförallt att komma igång med det. Särskilt i nyårstider är det många som bestämmer sig för att försöka få ordning på sin ekonomi och det kan ibland kännas som en väldigt tung uppgift.

Det behöver dock inte vara tråkigt att spara. Läs vidare för att få tips på hur du kan få lägga upp din sparplan.

  • Analysera din ekonomi
  • Gör en budget
  • Välj en modell ett par enkla steg
  • Läs konkreta spartips

Steg 1: Analys

Innan du kan vidta några som helst åtgärder behöver du veta vad du har att arbeta med. Ta dig tiden och lägg en eller två veckor (gärna en vecka innan lön och veckan efter), men allra helst en hel månad, på att analysera ditt spenderande. Notera alla transaktioner på kontot och gör en sammanställning av fördelningen. Beroende på vilken bank du har kan du få hjälp med mycket av det direkt på ditt konto, så det behöver inte alls ta mycket tid.

Försök att spendera precis som du brukar du kan under den tid som du kollar på för att få en så korrekt bild som möjligt av dina utgifter. Vill du avancera ytterligare kan du dela upp kostnaderna i fasta och rörliga. Fasta är sådana kostnader du "måste" betala kontinuerligt som boende, el, telefon, mat och liknande (det går dock ibland att förhandla vissa av dem, exempelvis elräkningen), medan rörliga är sådana du mer direkt kan påverka. Det är nöjen, impulsinköp och annat som du faktiskt kan avvara och som inte är nödvändiga för att ditt vardagsliv ska fungera.

Steg 2: Sparandeekvationen och budget

Ekvationen för sparande är väldigt enkel - gör av med mindre än du får in. Därför är det viktigt att du börjar med att kontrollera din inkomst. Sätt sedan av tillräckligt för de fasta kostnaderna som nämndes ovan, det vill säga de som du måste betala. Ha i åtanke att vissa kostnader fluktuerar mellan månader - elräkningen är sannolikt högre under vintern än under sommaren och det kan innebära att du måste dra ner på andra kostnader vissa månader.

Steg 3: Sätt mål och börja spara

Bestäm dig för vad som är rimligt att spara. Är fem eller kanske tio procent av din inkomst ett överkomligt mål? Räkna in den summa som du vill spara som en del av budgeten och sätt sedan av dessa pengar direkt när du får din inkomst. Går budgeten ändå inte ihop? Då är det dags att ta en ordentlig titt på både fasta och rörliga kostnader.

Enkla, konkreta spartips

Fasta kostnader som hyra, el, mat och eventuella räntor kan tyckas vara svåra att minska. Det är dock inte omöjligt! Jämför elleverantörer och räntor hos jämförelsesajter på nätet. Gör listor innan du går och handlar mat för att undvika att hamna över budget. Laga storkok när du lagar middag och förbered matlådor. Och naturligtvis - tänk både en och två gånger innan du köper den där koppen kaffe på väg till jobbet.