Lånelöfte

Lånelöfte – så funkar det för bolån

Lånelöftet är ett skriftligt intyg på att banken kommer låna ut pengar till dig för det bostadsköp du planerar att genomföra. Lånelöftet blir viktigt för både dig och mäklaren eftersom detta dokument vittnar om att du kommer kunna betala av lånet med de tillgångar du besitter och därmed kommer du kunna vara med i budgivningen.

Hur man ansöker om lånelöfte

Första steget är att skaffa dig en överblick över hur mycket pengar du har planerat att lägga på ditt bostadsköp. Detta kan göras genom att lokalisera vart du kan tänka dig att bo och sedan gör du en marknadsundersökning över hur mycket bostäderna i det/dem områdena säljs för just nu. Fundera även över hur mycket du vill ha över till annat och ta hänsyn till ditt sparande samt att du skall ha råd med oplanerade utgifter om det skulle dyka upp någon sådan. Generellt bör du tänka att du inte skall behöva göra av med vartenda öre av din inkomst för att lägga det på bolånet.

Innan du ansöker om lånelöfte är det såklart bra att jämföra olika långivare mot varandra för att hitta den med lägst ränta, när du har hittat det ansöker du om lånelöfte. Om du skulle vilja ansöka om lånelöfte hos flera olika banker är det bra att komma ihåg att lånelöften inte är bindande.

Preliminär kreditprövning

Många mäklare kräver att du har ett lånelöfte för att överhuvudtaget få vara med i budgivningen. Det är därför det första steget mot ditt bostadsköp är att ansöka om lånelöfte. När du ansöker om lån och lånelöfte måste du lämna in en låneansökan, det görs då en kreditupplysning på dig med grunder ifrån det du har angett i din låneansökan. 

Långivaren beräknar då hur mycket du kan lägga på ett nytt boende och bestämmer därför om ditt lån skall bli beviljat eller inte. Det är dock inte en garanti för att du skall få lånet bara för att du har fått ett lånelöfte. Detta beror på att det görs en preliminär kreditprövning på en bostad som du inte ens har hittat vid den tidpunkten du ansöker om lånelöftet. När du sedan har hittat en bostad och ansöker om lån för denna görs en definitiv kreditprövning. Att bolånet nekas om du en gång har fått ett lånelöfte är dock ovanligt men kan exempelvis ske om:

  • Du har fått en förändrad ekonomi sen du ansökte om lånelöftet.
  • Banken anser att bostaden inte är värd det du planerar att betala för bostaden.