Bolånekalkyl

Det du behöver veta om bolånekalkyl

När du planerar att köpa en ny bostad så bör du göra en bolånekalkyl. Kalkylen ger dig en överblick för vad det kommer att kosta i månaden att bo i din nya bostad. Månadskostnaden påverkar också hur mycket du får låna av banken eftersom du inte får låna mer än vad du klarar av att betala tillbaka.

De faktorer som spelar in i bolånekalkylen är inköpspriset på bostaden, hur mycket du lägger i kontantinsats och hur mycket du tänker låna, driftkostnaden på bostaden, din månadsinkomst före skatt, om du har andra lån och hur amorteringskravet ser ut. Amorteringskravet kan vara olika beroende på bank och vad det är för typ av bostad, till exempel kan det vara lägre amorteringskrav på nyproduktion.

  • Inköpspriset, får maximalt låna 85 % av inköpspriset
  • Kontantinsats, minst 15 % av inköpspriset
  • Driftkostnad
  • Bruttoinkomst
  • Andra lån
  • Amorteringskrav

Observera att de allmänna villkoren alltid gäller såsom krav på inkomst, ålder och om det finns betalningsanmärkningar. Bolånekalkylen i sig är inte en garanti för att ett lån ska bli beviljat utan en kreditprövning måste alltid göras.

Var kan du göra bolånekalkylen?

Du kan göra en enkel bolånekalkyl på bankernas hemsidor eller på webbsidor som jämför lån hos banker. Det är ett smidigt sätt att få en uppfattning om vad månadskostnaden skulle bli hos olika banker och kreditgivare, utan att behöva boka tid för ett möte. Efter det kan du välja vilken eller vilka banker som du vill ansöka om lånelöfte hos. Banken kommer också att göra en egen bolånekalkyl.

Bankernas egen bolånekalkyl

Bolånekalkylen ger inte bara dig utan också banken en indikation på om du klarar av kostnaden för den nya bostaden. Banken gör en mer detaljerad kalkyl över kostnaden där de även tar hänsyn till antalet personer i hushållet och andra kostnader som finns i ett hushåll som till exempel mat och kläder. För dessa poster finns det schablonsummor som banken räknar med.

Rum för ränteökning

En stor kostnad för ett lån är räntor och räntorna kan ändras vilket i sin tur leder till ändrade månadskostnader. Det måste alltid tas hänsyn till i kalkylen. Därför kräver banken att det finns utrymme för en ränteökning på 7 procent i bolånekalkylen för att banken ska veta att hushållet klarar av en ränteökning. Det är en trygghetsåtgärd både för banken och dig som låntagare.

Jämför banker

Tänk på att inte bara titta på bolånekalkylen hos en bank. Räkna på hur stor kostnaden är hos olika banker och jämför deras räntor, både den nominella och effektiva räntan. Var inte rädd för att boka möte med flera banker för att prata om lån och lånelöfte. Det krävs lite tid och engagemang för att få till ett bra lån men det finns alltid möjlighet att förhandla om villkoren för lån.

Sammanfattningsvis

Det är flera komponenter som påverkar hur bolånekalkylen ser ut. Kalkylen är till för att snabbt kunna se om en låntagare klarar av en bostad och dess kostnader med den ekonomi som finns i hushållet, samt att för ge den sökande en möjlighet att kunna se vilken bank som kan ge ett bra lån till bostaden.