Hur mycket får jag låna?

När du ska ta ett bolån finns det några faktorer som avgör hur mycket du får låna, exempelvis vilken kontantinsats du har och din ekonomiska situation. Du kan maximalt belåna 85 % av bostadens värde, men vissa långivare har så låg gräns som 65 %. Din inkomst väger också in och vissa banker tillåter att du maximalt får låna 4–6 gånger din årsinkomst. Detta kallas för skuldkvotstak och används som gräns av många banker. Det finns dock banker som inte har något skuldkvotstak alls. Vilken kontantinsats du har och hur mycket du tjänar är två av de största faktorerna som avgör hur mycket du får låna.

Om jag inte har 15 % till kontantinsatsen?

Saknar du hela eller delar av kontantinsatsen till bostaden kan du i vissa fall ta ett så kallat topplån utan säkerhet. Topplånen har mycket högre ränta än bolånet. Du kan givetvis också ta ett vanligt privatlån till hela kontantinsatsen, men det bästa är om du har pengar till hela kontantinsatsen.

Vad mer avgör hur mycket jag får låna?

Utöver din kontantinsats och årsinkomst tittar banken också på faktorer som dina totala utgifter, eventuella krediter och hur din ekonomi ser ut. Är ni två som ansöker om ett bolån räknar banken ihop era totala siffror ihop. Banken vill också säkerställa att du/ni klarar av en plötslig ränteökning, i regel runt 7 %. Det gäller därför att räkna på inkomster och utgifter för att först och främst se hur stort lån kan klarar av.

Bolånekalkylator

Använd vår bolånekalkylator nedan för att räkna ut hur stort bolån du ungefär kan ta baserat på din och eventuell medsökandes månadslön samt skuldkvotstak.

Tänk på att detta är ungefärliga siffror och hur mycket du/ni får låna beror också på exempelvis hur mycket kontantinsats som finns och löpande utgifter. Alla banker har inte skuldkvotstak och då avgörs inte hur mycket du får låna på årsinkomsten.

  • {{ error }}

Hushållets månadsinkomster före skatt

Skuldkvotstak

Så här mycekt kan ni låna

Månadsinkomster
{{ monthlyIncome }} kr
Årsinkomst
{{ annualIncome.toLocaleString('sv-SE') }} kr
Ni kan max låna
{{ maximalLoanAmount.toLocaleString('sv-SE') }} kr

Jämför bolån