Frågor och svar
Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna om bolån. Du kan också få svar på frågor gällande AllaBolan.com.
Bolån
Hur mycket får jag låna?
När du ska ta ett bolån finns det några faktorer som avgör hur mycket du får låna, exempelvis vilken kontantinsats du har och din ekonomiska situation. Du kan maximalt belåna 85 % av bostadens värde, men vissa långivare har så låg gräns som 65 %. Din inkomst väger också in och vissa banker tillåter att du maximalt får låna 4–6 gånger din årsinkomst. Detta kallas för skuldkvotstak och används som gräns av många banker. Det finns dock banker som inte har något skuldkvotstak alls. Vilken kontantinsats du har och hur mycket du tjänar är två av de största faktorerna som avgör hur mycket du får låna.
Vad är belåningsgrad?
Belåningsgrad är hur stor del av bostadens köpeskilling eller marknadsvärde som du lånar till. Köper du exempelvis en bostad för 1 miljon kronor, betalar 300 000 kr i kontantinsats och lånar resterande 700 000 kr är belåningsgraden 70 procent.
Banker och långivare får maximalt bevilja lån som uppgår till 85 % av bostadens köpeskilling. Några få långivare erbjuder bolån med maximalt 65 % belåningsgrad. Behöver du låna till hela handpenningen eller delar av den kan du ansöka om ett privatlån av samma bank som du ansöker om bolån, eller en helt annan långivare.
Kan jag förhandla ränta på bolån?
Många banker och långivare har en annonserad ränta, så kallad listränta, som ni utgår ifrån men kan förhandla ner. Om ni förhandlar om ränta med flera banker samtidigt kan ni låta dem tävla mellan varandra genom att berätta om att ni fick bättre erbjudande från den andra banken. Ungefär som att sälja en vara på auktion.
Det finns också långivare som har fasta räntor som är prutade och klara, t.ex. SBAB och Hypotektet Bolån. Även vissa låneförmedlare tar fram erbjudande om bolån som inte går att pruta på. Läs vilka villkor som gäller hos respektive bank och långivare.
Hur får jag bäst ränta på bolån?
För att få bäst ränta på ett bolån behöver man ofta kunna förhandla och pruta ner räntan. Din kreditvärdighet och ekonomiska situation spelar också en stor roll beroende på hur stort lån du vill ta. För att förbättra er kreditvärdighet kan ni exempelvis:
- Göra er av med onödiga krediter
- Ansök inte om högre lån än ni klarar av
- Minimera era utgifter genom att t.ex. säga upp abonnemang som inte är ett måste
- Har ni flera dyra lån kan ni samla alla lån till ett och samma lån, så kallat samlingslån.
Börja med att jämföra bankernas bolån här på AllaBolån!
Bunden eller rörlig ränta på bolån?
Löptiden på bolån kan variera men som standard läggs bolånen upp på 50 års löptid. En stor fråga för många låntagare är om man ska binda boräntan, lägga den på rörlig eller dela upp lånet på flera lån med olika bindningstider. Det finns inget generellt rätt eller fel när det kommer till om räntan ska läggas som bunden eller rörlig och det finns några saker att tänka på och ta ställning till innan ni bestämmer er.
Vad är ett överbryggningslån?
Ett överbryggningslån är ett tillfälligt lån som kan vara aktuellt för dig som ska köpa en ny bostad innan det att du fått pengarna för den gamla. Med ett överbryggningslån menas att du får låna pengar för att finansiera köpet av din nya bostad, fram tills det att du får pengarna från försäljningen av köparna – som en brygga över glappet vid ditt byte.
Vad är amorteringskrav?
På ditt bolån betalar du i huvudsak ränta och amortering. Ränta är den kostnad som långivaren tar betalt av dig som låntagare för lånet och amortering är den del du betalar av på lånet. Amorteringskrav är ett krav på hur stor del av bolånet som måste betalas av varje år och mycket det är beror på lånets storlek, bostadens värde och er årliga bruttoinkomst.
Vad är ett lånelöfte?
Ett lånelöfte innebär att du får ett preliminärt besked utav din bank om hur mycket pengar du har möjlighet att få låna. Du kan antingen söka om ett lån och få ett lånelöfte ensam eller tillsammans med en person, till exempel om du och din partner planerar att köpa ett hus eller en lägenhet tillsammans.
Även om ett lånelöfte kan ges till olika former av konsumtion (även om det är mer sällan) är det vanligast i samband med bostadslån till en fastighet. Det är mycket ovanligt att en fastighetsmäklare ens låter dig vara med i en budgivning vid ett potentiellt bostadsköp utan att du kan visa upp ett lånelöfte utfärdat av en bank.